Mon-Sat: 8.00-10.30,Sun: 8.00-4.00
Лов на дребен дивеч
Home » Лов на дребен дивеч

Лов на дребен дивеч

div zaek

Заек

Дивия заек е изтъкан от мускули под иначе пухкавото му кожухче.
Дължината на възрастния заек е около 70-77 см., а средното тегло е 3-4 кг до 6 кг.

Зайците остават да живеят там, където се раждат. Макар и в опасност, те напускат своята територия, но като правило се връщат след определено време. Зайците идват да се хранят рано сутрин или в здрач. 

Най-подходящото време за лов на зайци е след нощна дъждовна буря. В такова време те ще останат в дупките си и ще излязат огладнели на сутринта.   

Активността на дивия заек се увеличава при горещо време. В ранните сутрешни часове преди да е станало горещо, те излизат и почти не забелязват човешкото присъствие.

Срок на ловуване - от 1 октомври до 31 декември,но при доказани стабилни запаси в конкретното ловно поле.


Гривяк

Гривякът е силно разпространен в България. Обитава гористи местности на около 1800м надморска височина. Той е най-големият див гълъб у нас. Възрастният гривяк е с тегло около 600-650 грама. Птица с неговите размери изглежда винаги по-бавна във въздуха. Важно да се отбележи е, че гривякът се цепи през полето с 50-60 км/ч, като това е важно да се има в предвид при прицелването при лов.

Гривяците са много адаптивни птици и могат да бъдат срещнати, както по морското равнище, така и във високите части на горите. Гнездят в широколистни, иглолистни или смесени гори, стига наоколо да има достатъчно храна.

Начините за лов на гривяк са следните: в прелет, от колиба или чрез издебване. Възможно е и организирането на групов лов, в случай, че става въпрос за лов във прелет.

Ловът му е разрешен от втората събота на август  до втората неделя на февруари.

гривяк
гургулица

Гургулица

За разлика от гривяка, гургулицата е много по-малка по размер птица. Видът е високоадаптивен и обитава разнообразни местообитания. Гургулицата е най-дребният представител на семейство гълъбови у нас. У нас тя се срещна повсеместно на около 1500 м.н.в. Лошата новина е, че броят й с всяка изминала година у нас намалява. Гургулицата е прелетна птица, като зимата изкарва в топли страни, като Судан и Сахара. При нас идва април месец с настъпване на пролетта и отлита септември-октомври, когато времето се застуди. Тя е интересен обект на лов заради изключително вкусното й за консумация месо. Ловът й е най-ползотворен сутрин до 10 часа и следобед след 16 часа. Ефективен е и ловът при наличие на мъгла, защото тогава птиците летят по-ниско. Ловът на гургулица е разрешен от втората събота на август (15 август до 30 октомври).